POZ: Nieuwe mogelijkheden pensioensparen voor zelfstandigen

Wanneer je als zelfstandige aan pensioenopbouw wil doen, ben je doorgaans beperkt tot een aantal bij wet vastgelegde mogelijkheden. Met een nieuw wetsvoorstel wordt dit uitgebreid zodat je als zelfstandige zonder vennootschap meer mogelijkheden hebt. Volg even mee wat we precies bedoelen:

 

Ben je zelfstandig met een vennootschap?

Dan heb je verschillende mogelijkheden:

- VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen): je spaart tot 8,17% van je beroepsinkomen, met momenteel een maximum van 3187 euro per jaar. Dit is een fiscaal erg interessante manier om aan extra pensioenopbouw te doen.

- IPT (Individuele Pensioentoezegging): je vennootschap kan stortingen doen om voor jou als bedrijfsleider mee aan pensioenopbouw te doen. Ook deze formule biedt een aantal fiscale voordelen.

 

Ben je zelfstandig zonder vennootschap?

Als je geen vennootschap hebt, kan je momenteel alleen via een VAPZ aan extra pensioenopbouw doen.

 Voor deze categorie wordt in het nieuwe wetsvoorstel een extra mogelijkheid gecreëerd onder de naam “POZ”: de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen.

Na goedkeuring van het wetsvoorstel, zou het vanaf zomer 2018 mogelijk worden om via een POZ aan bijkomende pensioenopbouw te doen. De gestorte premies geven recht op een belastingvermindering van 30% en worden bij uitkering belast aan 10%. Op de premies staat geen grens, maar er dient wel rekening te worden gehouden met de 80%-regel: je wettelijk en aanvullend pensioen mogen tezamen maximaal 80% van de gemiddelde jaarbezoldigingen van de laatste drie jaar bedragen.

Momenteel is er echter nog niets beslist. Zodra de wet definitief is, kunnen we samen bekijken of dit interessant is in jouw specifieke dossier. We houden je uiteraard op de hoogte hoe dit verder evolueert!


 

Op zoek naar een boekhouder die je in mensentaal verderhelpt? Welkom bij Fiscadvies, een straf team van boekhouders en fiscalisten in Leuven en Vilvoorde. 

Vragen over je boekhouding? 

► Contacteer Fiscadvies

 

Door: Thomas Hendrikx

Meer items
POZ: Nieuwe mogelijkheden pensioensparen voor zelfstandigen

POZ: Nieuwe mogelijkheden pensioensparen voor zelfstandigen

Deel met je vrienden:
Meer items