Nieuwe BTW-regels voor Horeca-ondernemers

BTW aangifte: wat verandert er voor horeca-ondernemers?

Enige tijd geleden trad nieuwe wetgeving in werking m.b.t. de BTW-tarieven voor horeca-ondernemers. Concreet gaat het over circulaire 2017/c/70 i.v.m. de toepassingsmodaliteiten van het GKS (Geregistreerd Kassa Systeem). Hieronder lijsten we de geüpdatete regels op.

Wat als je zelfstandig een café uitbaat?

Moet ik een geregistreerde kassa hebben?

Je bent verplicht om een GKS te plaatsen wanneer je maaltijden verstrekt, en van zodra je minstens 25.000,00 euro (excl. btw) omzet haalt uit deze restaurant- en cateringdiensten (dit zijn diensten aan het btw-tarief van 12%). 

 Wat valt niet onder deze diensten?

- het verschaffen van dranken bij een maaltijd
- het verschaffen van dranken buiten een maaltijd
- de leveringen van meeneemmaaltijden
- de verkopen van voeding in het algemeen
- andere (horeca-)activiteiten

Hoe wordt de drempel van 25.000,00 euro bepaald?

Zoals hierboven vermeld, is het verschaffen van dranken géén restaurantdienst. Alle voorverpakte producten (bv. zakje chips, een reep chocolade,…) voor verbruik ter plaatste vallen onder het btw-tarief van 21%. Hetzelfde geldt voor nootjes, chips,… die spontaan bij een drankje worden gegeven en als dit zonder prijsverhoging gebeurt. Dergelijke zaken moet je niet meerekenen in de drempel van 25.000,00 euro. 

Niet-voorverpakte hapjes die door de klant worden besteld en ter plaatse worden geconsumeerd, worden belast aan het btw-tarief van 12%. Deze inkomsten tellen wél mee voor de berekening van de drempel. De term "niet-voorverpakt" wordt wel ruim geïnterpreteerd. Voorverpakte lasagne, croques en dergelijke vallen ook onder het tarief van 12%


Je zit onder de drempel, maar oefent wel restaurant- en cateringdiensten uit?

In dit geval ben je dus niet verplicht een GKS te hebben, maar wel om voor alle ter plaatse verbruikte maaltijden (en bijhorende dranken) een btw-bonnetje uit te reiken,. Let op: dit is ook zo zelfs wanneer de klant hier niet om vraagt. 

Bij controle kan de fiscus trouwens een schatting vragen van de omzet uit restaurant- en cateringdiensten. Op zo’n moment moet je een realistische berekening kunnen voorleggen bv. aan de hand van een business plan. 

Tip: je zal hoe dan ook een btw-bonnetje moeten uitreiken aan de klant. Door deze nauwkeurig bij te houden, krijg je meteen de inschatting die je bij een controle dient mee te geven.


Wat als je werkt met een foodtruck en/of cateringdiensten aanbiedt?

Moet ik een geregistreerde kassa hebben?

Je bent verplicht om een GKS te plaatsen wanneer je maaltijden verstrekt, en van zodra je minstens 25.000,00 euro (excl. btw) omzet haalt uit deze restaurant- en cateringdiensten. (dit zijn diensten aan het btw-tarief van 12%). Deze regel geldt ook voor foodtrucks.

Wat valt niet onder deze diensten?

- het verschaffen van dranken bij een maaltijd
- het verschaffen van dranken buiten een maaltijd
- de leveringen van meeneemmaaltijden
- de verkopen van voeding in het algemeen
- andere (horeca-)activiteiten


Hoe wordt de drempel van 25.000,00 euro bepaald?

In het verleden werden foodtruckers en andere mobiele wagens onder het btw-tarief van 6% geplaatst. De huidige regeling wordt echter strenger en legt een btw-tarief van 12% op; men interpreteert dit nu nl. als het leveren van een restaurantdienst. Hiervan is sprake zodra:

- Er (sta)tafels of uitklapbare toog aanwezig zijn

- De klanten gebruik maken van de aanwezige structuur

- Één van volgende dienstaspecten aanwezig is:

  • Een element om het verbruik ter plaatse aangenamer te maken: (terras)verwarming, parasol, sfeermuziek, verlichting, decoratie om de sfeer aangenamer te maken,…
  • Er wordt meubilair voorzien om al zittend te kunnen eten/drinken
  • Er wordt bestek voorzien (wegwerp of duurzaam)
  • Er is bediening aan tafel, of de klant moet niet zelf afruimen.

 

Opmerking: het is hier dus niet van belang of deze infrastructuur wordt voorzien door jou, dan wel door een derde. Wanneer er dus naast een (sta)tafel of uitklapbare toog geen van bovenstaande dienstaspecten worden verleend, vormt dit nog steeds een levering van een goed en dus een btw-tarief van 6%) Hetzelfde geldt wanneer de klant geen gebruik maakt van de diensten, en aldus zijn gekochte goederen niet ter plaatse consumeert.

Dit betreft de regels wanneer men in openlucht verkoopt, bijvoorbeeld op een foodtruckfestival.

  

Wat als je elders in open lucht catering voorziet?

Er gelden andere regels wanneer u ergens anders dan in (openbare) open lucht catering voorziet, bijvoorbeeld bij mensen thuis of in uw eigen ruimte.

Indien je je enkel beperkt tot het afzetten van het eten of de drank bij bv. de klant thuis, vormt dit nog steeds een levering van een goed (dus 6%). Het vervoeren van het eten, het warm houden, het bewaren in bepaalde schotels die nodig zijn voor het vervoer is toegelaten, en vormt geen dienst. Bijgevolg spreken we dus ook hier van 6% btw.

 

Van zodra je echter een dienst levert (één is voldoende), val je onder het btw-tarief van 12%. Wanneer levert je nu bv. een dienst?

- Het verwarmen/bereiden van het eten bij de klant

- De aanwezigheid bij de klant tijdens het nuttigen van het eten, waarbij je het eten bijvoorbeeld serveert, dresseert, afruimt,…

- Het opstellen van het eten (dit kan ook voor de aanvang van het feest zijn)

- Het instaan voor de afwas


Voorbeeld: Koken bij mensen thuis

Optie 1: als kok ga je naar de klant thuis en kook je er met eigen ingrediënten (of koopt de klant de ingrediënten apart aan bij jou) In dit geval spreekt men van catering en geldt dus 12% btw.

Optie 2: als kok ga je naar de klant thuis en kook je er met ingrediënten van je klant zelf. Hier ben je verplicht 21% btw te rekenen.

Voorbeeld: kookworkshops

Je bent niet verplicht de omzet hieruit mee te tellen voor de GKS-drempel van 25.000,00 euro. Je zal 21% btw moeten rekenen. 

Let op: als er ook restaurant/cateringdiensten worden geleverd voor meer dan 25.000,00 euro, dan moet je ook voor de workshops een geregistreerd ticket uitreiken!

Voorschotten

Elk voorschot moet mee in de GKS worden opgenomen. De btw is immers opeisbaar, ook al is de dienst/levering nog niet gepresteerd. De voorschotten moeten in de GKS worden getikt in het juiste btw-kwartaal, maar niet per se op de dag zelf van ontvangst. Het ticket mag je aan klant bezorgen bij de prestatie.


Hulp nodig bij je BTW-aangifte?

Op zoek naar een boekhouder die je in mensentaal verderhelpt? Welkom bij Fiscadvies, een straf team van boekhouders en fiscalisten in Leuven en Vilvoorde. 

Vragen over je boekhouding? 

► Contacteer Fiscadvies

Meer items

Nieuwe BTW-regels voor Horeca-ondernemers

Deel met je vrienden:
Meer items