De nieuwe forfaitaire onkostenvergoeding vanaf 1/9/2017

Forfaitaire onkostenvergoeding bij overnachtingen

Het gaat om werknemers in België die een binnenlandse dienstreis maken en een vergoeding krijgen van hun werkgever om onderweg een maaltijd te kopen of ergens te overnachten. De zogenaamde kosten eigen aan de werkgever. De regel is dat de werknemer een bewijs voorlegt voor alle kosten die hij heeft gemaakt.

In de praktijk wordt omwille van het gebruiksgemak vaak gewerkt met een forfait. Dit moet uiteraard wel billijk zijn - geen buitensporige bedragen! Maar wat is nu billijk en wat niet? Om dit te evalueren, wordt vaak gekeken naar wat ambtenaren krijgen. De overheid kan nl. moeilijk iets afkeuren dat ze zelf aan hun personeel toekennen.

 

Wat verandert er aan de kostenvergoeding voor werknemers?

Sinds 1/9/2017 zijn de regels en bedragen aangepast. De volgende regels moeten allemaal vervuld zijn:

  • De dienstreis moet minstens 6 uur duren. Het is waarschijnlijk dat dit vanaf 5u al geldt, zolang het gesteund is op een ernstige norm.
  • De verplaatsing moet buiten een staal van 25 km plaatsvinden.
  • Er mag geen enkel ander voordeel of vergoeding ontvangen worden voor de maaltijdkost die de werknemer heeft door zijn verplaatsing
     

De forfaitaire dagvergoeding bedraagt vanaf september 16,73 eur met een maximum van 267,68 eur per maand. Dit is een daling van bijna 20%: vroeger bedroeg deze 20,00 eur.

 

Werknemers die overnachten: wat met de forfaitaire kostenvergoedingen?

Er is ook de mogelijkheid om aanspraak te maken op een bijkomende, dagelijkse vergoeding wanneer je moet blijven logeren. Deze komt op 125,51 eur. Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden die allemaal vervuld moeten zijn: 

  • De verplaatsing moet buiten een staal van 75 km plaatsvinden. Het is waarschijnlijk dat dit vanaf 67 km al geldt, zolang het gesteund is op een ernstige norm. 
  • Er mag geen enkel ander voordeel of vergoeding ontvangen worden voor de maaltijdkost die de werknemer heeft door zijn verplaatsing

Deze dagvergoeding is dan weer sterk gestegen: van 45,55 eur naar 125,51 eur.

 

Hulp nodig bij het berekenen van je forfaitaire onkostenvergoeding?

Op zoek naar een boekhouder die je in mensentaal verderhelpt? Welkom bij Fiscadvies, een straf team van boekhouders en fiscalisten in Leuven en Vilvoorde. 

Vragen over je boekhouding? 

► Contacteer Fiscadvies

Meer items
De nieuwe forfaitaire onkostenvergoeding vanaf 1/9/2017

De nieuwe forfaitaire onkostenvergoeding vanaf 1/9/2017

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x