3 april 2018

Dan toch BTW op onroerende verhuur?

BTW op onroerende goederen: welke impact op uw boekhouding?

Wanneer u onroerende goederen verhuurt aan huurders die daar professionele activiteiten willen uitoefenen, was u daar tot nog toe niet voor onderworpen aan BTW. Afgelopen zomer kondigde de regering echter aan dat dit zou veranderen als onderdeel van het zgn. “Zomerakkoord”.

Tijdens de afgelopen begrotingscontrole werd al de nodige aanzet gegeven om deze beslissing door te voeren. Afgelopen vrijdag werd dan een voorstel goedgekeurd dat u meer keuze biedt.
 
Doet u aan onroerende verhuur aan professionals? Dan krijgt u volgens het besluit per 1 oktober 2018 de optie om een btw-heffing te hanteren.

BTW aangifte: what's in it for me?

Dit kan voor u als verhuurder voordelig zijn.
Door gebruik te maken van dit optiestelsel, zal u immers de BTW berekend op de oprichting of verbouwing kunnen recupereren. Let wel: de huurder moet hier ook mee instemmen! U kan dit niet eenzijdig opleggen.

Het voorstel is niet per definitie een slechte zaak voor huurders. Voor de huurder is dit budgetneutraal: hij kan de aangerekende BTW immers aangeven in zijn eigen boekhouding.
 
Het besluit legt wel een aantal beperkingen op: de optie is enkel van toepassing op nieuwbouwprojecten en fundamentele vernieuwbouw. Voor deze gebouwen geldt dan een herzieningstermijn van 25 jaar.
 
Voor kortdurende verhuur zou er bovendien ook een verplichte BTW-heffing komen, tenzij het gebouw zou dienen voor bewoning of socio-culturele activiteiten.  


Hulp nodig bij uw belastingaangifte?

Heeft u intussen vragen m.b.t. BTW en/of onroerende verhuur? U kan steeds terecht bij uw dossierbeheerder. Zij helpen u graag verder met vragen m.b.t. uw dossier.


Op zoek naar een boekhouder die je in mensentaal verder helpt? Welkom bij Fiscadvies, een straf team van boekhouders en fiscalisten in Leuven en Vilvoorde.  

Contacteer Fiscadvies


Door: Thomas Hendrikx

Meer items
Dan toch BTW op onroerende verhuur?

Dan toch BTW op onroerende verhuur?

Deel met je vrienden:
Meer items