18 december 2022

Van bvba naar bv: nieuwe statuten voor de vennootschapsvormen

Van bvba naar bv: nieuwe statuten voor de vennootschapsvormen

Op 1 mei 2019 ging het nieuwe vennootschapsrecht van kracht. Dit bracht onder andere de afschaffing van de bvba als vennootschapsvorm met zich mee. Het gevolg? Elke bvba moet zich voor 1 januari 2024 omvormen naar een besloten vennootschap of bv. Fiscadvies licht in deze blog toe wat daarbij komt kijken.

De voordelen van een besloten vennootschap

Als zelfstandige start je vaak op als eenmanszaak. Wanneer je onderneming groeit, is de overstap naar een vennootschap vaak de eerste fiscale en juridische optimalisatie om door te voeren. Niet alleen is het voordeliger qua belastingen, de vennootschapsvorm biedt een betere bescherming op vlak van aansprakelijkheid.

Bij Fiscadvies adviseren we in de eerste plaats de oprichting van een besloten vennootschap. Sinds de ingang van het nieuwe vennootschapsrecht in 2019 werd deze vennootschapsvorm laagdrempeliger: er is geen minimum startkapitaal van 18 550 euro meer nodig en vennoten kunnen eenvoudiger toe- of uittreden. Het financieel plan en bijbehorende omschrijving van de activiteiten wonnen wel aan belang. Een goede zaak, vinden wij. Een gedegen, onderbouwd financieel plan overtuigt niet alleen een bank of investeerder, het is voor elke ondernemer een houvast, vandaag én morgen.

Hoe pas je de statuten van je vennootschap aan de nieuwe regelgeving aan?

Het nieuwe vennootschapsrecht bracht een vereenvoudiging van de wetgeving en vennootschapsstructuren met zich mee, die van twaalf naar vier vennootschapsvormen werden teruggebracht. Wanneer er niets fundamenteel wijzigt aan je bedrijfsvoering of de rol van de vennoten in je onderneming, is de procedure om je statuten aan te passen eenvoudig. Bij Fiscadvies ontzorgen we de overstap van bvba naar bv. We overlopen samen de wijzigingen in de statuten en nemen vervolgens contact op met de notaris. Nadien volgen we nauwgezet de aanmaak van de gewijzigde oprichtingsakte voor je op.

Het addertje? Niet enkel bvba’s dienen voor 2024 hun statuten aan te passen. Het nieuwe vennootschapsrecht verplicht elke vennootschapsvorm, met of zonder rechtspersoonlijkheid, tot een herziening van de statuten. Omdat het in de meerderheid van de gevallen om een notariële aanpassing van de statuten gaat, is dit helaas niet kosteloos.

Op zoek naar sluitend juridisch en fiscaal advies over jouw vennootschapsvorm? 


Meer items
Van bvba naar bv: nieuwe statuten voor de vennootschapsvormen

Van bvba naar bv: nieuwe statuten voor de vennootschapsvormen

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x