29 mei 2018
Moet de boekhouder nu écht niets meer doen?
Digitaal boekhouden: the way of the future
Afgelopen vrijdag bezocht ik samen met collega Goedele de middelbare school H. Hart in Heverlee. Ik wilde de leerkrachten economie en boekhouden bewust maken van de gewijzigde rol van de accountant / boekhouder van de toekomst.
Aanleiding was een stage-aanvraag van een leerling boekhouden-informatica, waarbij ik naar de leerkracht in kwestie een mail stuurde met de vraag wat de doelstelling was van de stage en meer nog: wat moest de uitkomst zijn?
"Het is de bedoeling dat de leerling meedraait in het dagelijkse reilen en zeilen van de boekhouding, dus mee aan- en verkoopfacturen inboekt, bankdocumenten boekt, eventueel meehelpt bij de btw-aangiftes", was letterlijk wat ze me mailde.
"Het dagelijkse reilen en zeilen van de boekhouding": goh ja, ok, in feite ligt dat bij de klant, maar kom, daar kon ik nog een mouw aan passen.
Maar….. "mee aan- en verkoopfacturen inboeken, bankdocumenten inboeken, meehelpen bij de btw-aangiftes"…. Help! Beste mevrouw, dat doen wij al lang niet meer! En toen ik zei dat ik hoopte en er ook in geloof dat geen enkele boekhouder dat over 5 jaar nog doet werd het stil.
Hoe werk je als boekhouder met een online boekhoudprogramma?
Wel mevrouw, wat doen wij eigenlijk nog wél?
(want tussen haakjes: dat is wat mijn collega's en ikzelf de laatste tijd nog al eens mogen horen: "gijlie doet toch in feite niet veel meer," "ulle job is overgenomen door robots"… slik.)
Wat doen wij nog wel (en terwijl ik het schrijf slaak ik een diepe zucht want er is eigenlijk zoveel dat ik zou willen doen maar nog niet kan doen, maar daar kom ik in een latere blog wel een keer op terug):
- Wij geven elke ondernemer die tijdig zijn documenten oplaadt op ons Yuki-portaal een real-time overzicht van kosten en opbrengsten
- Ondernemers die niet tijdig opladen stimuleren wij om dat wel te doen, wij kunnen de volledigheid van een boekhouding immers perfect opvolgen via de kwaliteitsmonitor van Yuki
- Wij monitoren dagelijks de resultaten van ondernemers op "onregelmatigheden" of "uitschieters" zodat een proactieve begeleiding mogelijk is
(NB: dit kan natuurlijk enkel als de boekhouding kwaliteitsvol is, zie hierboven) - Wij denken cliëntgericht ipv productgericht: hoe kunnen we helpen om de klant zijn doelstellingen te realiseren?
- Wij doen aan management accounting, met o.a. Kostprijscalculaties en klanten- en productsegmentatie
- Door het constante monitoren zijn wij proactiever in onze fiscale optimalisaties
- Etc, etc..
Kortom: we gaan van een achterhaalde boekhouder naar een bijdetijdse boekhouder… oftewel van een ouderwetse cijfervreter naar een eigentijdse co-piloot. Of nog beter: naar een vuurtoren die je de weg wijst in onze Blue Ocean. Mooi toch?
Ah ja, by the way: die stagiair die zijn aanvraag deed is uiteraard heel erg welkom om te komen proeven van het boekhouden van de toekomst.
Toedeloe!
Door: Carla Van Corenland