8 maart 2020

Loslopend wild op internationale vrouwendag

Laatst werd ik geïnterviewd voor mijn lievelingsmagazine Feeling, en ik bedacht me vooraf dat ik eens een keertje niet over mijn boekhoudkantoor zou praten, maar over mijn andere passies in mijn leven.  Sport, mode en food zouden aan bod komen.  Basta.

Tot hoofdredactrice An tijdens het gesprek opmerkte dat mijn werk toch een erg dikke rode draad bleek in mijn leven, en ik er gepassioneerd over praatte.  Het was me niet eens opgevallen!

« De nederlaag te lijden was niet zo schandelijk, 
als het schoon is de strijd te hebben gewaagd. »     Ovidius

Gepassioneerd ben ik absoluut.  Maar wat van mij een ondernemer maakt is het lef, de durf om te investeren en te springen.  En het niet erg te vinden om 10x met mijn kop tegen de muur te lopen.  Het zelfs nog fijn te vinden om te analyseren wat fout liep en bij te sturen. Om soms 2 stappen vooruit en 3 achteruit te zetten.  Om te beseffen dat je niet in alles goed kunt zijn en je best laat omringen met gepassioneerde mensen die je aanvullen en verbeteren.  Om uit alle situaties het meest positieve te halen maar toch steeds beter te willen doen en kunnen.  Om vervolgens in te zien dat goed ook vaak goed genoeg is.

Op het vlak van ondernemersschap kan ik de klanten in mijn boekhoudkantoor opdelen in 3 categorieën:

De ondernemende freelancers die ik in het verleden apart van de ondernemers parkeerde, omdat die groep ontstond uit een groeiend aantal ex-werknemers die door hun « baas » verplicht werden in de IT-sector als freelancer te gaan werken.  En dat tegen een dagtarief dat op het eerste zicht een fortuin bleek maar na aftrek van sociale bijdragen etc minder dan een aalmoes was.  Intussen zijn er meer en meer (jongere) consultants die zelf de beslissing nemen om te gaan freelancen en daarnaast een start-up vormen met een aantal kameraden of gelijkgestemden.  Woeha!  Echte ondernemers dus!

De ondernemers die zich klein houden: het zijn geen durvers, maar wel erg gepassioneerd door het vak. Vaak zie je ze in bijberoep, maar (een beetje jammer) ook in hoofdberoep.  Ze klagen veelvuldig over te weinig omzet, maar elk initiatief dat je aanreikt om te kunnen groeien - want ik ben geen fan van cost cutting om een hoger resultaat te halen - slaan ze af of vinden ze een te grote investering.  Zelfs al gaat dat maar over een fractie van de omzet.  De constante druk om het hoofd boven water te houden is nefast voor de passie, en als die verdwijnt stopt alles.  Deze groep heeft nood aan een constant klankbord die hen vertrouwen geeft en die ze zelf voldoende vertrouwen om toch de nodige stappen te zetten.  Hier gebeurt de magie: de ondernemer die zich klein houdt wordt een voorzichtige ondernemer, en hé, fantastisch toch?

De ondernemers pur sang zijn durvers, springers, maar berekend.  Berekend loslopend wild. Goed ondernemerschap kan je leren!

Waar bevindt de gemiddelde vrouwelijke ondernemer zich dan?  For me to know, for you to find out!

Wat ik met je wil delen vanuit een persoonlijke ervaring, dus niet te veralgemenen: 

Ik zie weinig tot geen start-ups met vrouwelijke founders tussen mijn klanten, de start-ups in mijn kantoor hebben bijna allemaal, met uitzondering van 2 vennootschappen, mannelijke oprichters.  Ik merk wél dat fempreneurs, meer dan mannen, nood hebben aan een klankbord, aan het aftoetsen van beslissingen die ze willen nemen, en ik vind het HEERLIJK om daarin een rol van betekenis te zijn! Niets is zo leuk dan als co-piloot mee te mogen sturen.

 Dat zoeken onze boss ladies bijgevolg echt wel: een groep vrouwen waarmee ze zich omringen om vertrouwen te tanken en open en bloot over hun uitdagingen te spreken.  

(Tiens: kunnen we dat dan niet met mannen?  Zijn dat dan echt zo’n haantjes?)

Dit gezegd zijnde: 

Wie vormt mijn volgende volledig vrouwelijk bemande start-up?   Zo echt een bunch vrouwen die zich smijt, een businessplan maakt, die investeerders zoekt, en die daarenboven nood heeft aan een klankbord?

De eerste die zich aandient krijgt alvast sloten koffie en heerlijke chocolaatjes (of witte wijntjes),  maar vooral: mijn volledige support!


Carla


Meer items
Loslopend wild op internationale vrouwendag

Loslopend wild op internationale vrouwendag

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x