11 juli 2022

De snelheid van duurzame mobiliteit: fiscale aandachtspunten bij de elektrificatie van je wagenpark

Elektrisch rijden is niet langer de toekomst maar de realiteit. Of je nu een plug-inhybride op de oprit hebt staan, met een speed pedelec naar het werk fietst of je de e-step van je kinderen in de garage oplaadt, elektrische voertuigen zijn niet meer uit ons dagelijks leven te denken. Werkgevers zien vandaag al de voordelen van elektrisch rijden, en ook de overheid stimuleert de uitbreiding van wagenparken met elektrische bedrijfswagens. De elektrificatie van je wagenpark? Fiscadvies zet je op weg, van het type elektrische auto tot het laadpunt.

Welk type elektrische bedrijfswagen kopen?

Bij de keuze van een elektrische bedrijfswagen is het verleidelijk om meteen het snelste en groenste – en daarom vaak ook duurste – model op de markt aan te schaffen. Vergeet niet dat de overheid geen aankooppremie uitschrijft, maar een hogere fiscale aftrek voor elektrische wagens toestaat in vergelijking met wagens op fossiele brandstoffen. Ook met hybride wagens is het opletten geblazen: ze zijn niet allemaal even “groen” en zijn daarom soms niet meer aftrekbaar als een wagen op fossiele brandstof. Houd rekening met het rijprofiel van je personeel, en overweeg leasing als tussenoplossing. Laat je niet verrassen en simuleer de aankoop of leasing van een elektrische bedrijfswagen vooraf met je fiscaal adviseur.

Hoe bepaalt Fiscadvies samen met jou tot op de komma het fiscaal voordeel elektrische auto? Lees hier hoe we te werk gaan. >>

Laadpaal thuis of op het werk?

Sectororganisaties zoals EV Belgium voorspellen dat in de nabije toekomst bijna 80 % van de gebruikers van elektrische auto’s thuis of op het werk de auto zal opladen. In België hebben veel mensen namelijk een eigen oprit of beschikt het bedrijf over een parking met laadpunten. Particulieren kunnen sinds september 2021 daarom een eenmalig fiscaal voordeel verkrijgen bij de aankoop van een slim laadstation. Publieke laadpunten zullen vooral in steden of langs autosnelwegen worden gebruikt. Als werkgever zal de vraag naar de installatie van een laadpaal zich dus steeds vaker stellen. Welke optie je kiest, een laadpaal thuis of op het werk, hangt af van hoe je deze zal financieren.

Groen én gezond: de elektrische fiets

De verkoop van elektrische fietsen, speed pedelecs en e-steps zit volledig in de lift. Bijhorende fiscale voordelen kunnen niet achterblijven, want ook de vraag naar de aankoop van elektrische bedrijfsfietsen stijgt. Met de toename van fietsostrades ziet de toekomst voor duurzame én sportieve mobiliteit er rooskleurig uit!

Voor de aankoop of leasing van een elektrische bedrijfswagen zit je samen met een financieel adviseur van Fiscadvies. We peilen naar de noden van je onderneming, wijzen op fiscale addertjes en vergelijken samen leveranciersoffertes. 

Meer items
De snelheid van duurzame mobiliteit: fiscale aandachtspunten bij de elektrificatie van je wagenpark

De snelheid van duurzame mobiliteit: fiscale aandachtspunten bij de elektrificatie van je wagenpark

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x