1 oktober 2021

Btw-vrijstelling binnenkort enkel bij therapeutische behandelingen

Bent u vrijberoepsbeoefenaar in de medische sector? Binnenkort ondergaat uw vertrouwde, vrijgestelde btw-regeling een grondige hervorming. Vanaf volgend jaar zal er btw op het ereloon aangerekend worden in het geval van niet-therapeutische behandelingen en ingrepen. Met de aanpassing volgt België de Europese evolutie. Fiscadvies zet de kern van deze update voor u uiteen!

Van vrijstelling btw, naar 21 % btw

Medische en paramedische beroepen zoals artsen, tandartsen, kinesisten, diëtisten, verpleegkundigen, vroedvrouwen, … genieten vandaag van een vrijstelling van btw. Enkel louter esthetische ingrepen zijn onderworpen aan btw. Daar komt vanaf 1 januari 2022 mogelijks een einde aan. Bij niet-therapeutische behandelingen zal 21 % btw op het ereloon gerekend worden. Vanwaar komt deze wijziging in de btw-regeling? België is, in vergelijking met andere Europese landen, eerder tolerant wat betreft vrijstellingen van zorgverleners. Sinds 2016 worden de meeste plastische ingrepen als niet noodzakelijk beschouwd en om die reden belast. Na klachten van onder meer plastisch chirurgen, heeft het Grondwettelijk Hof beslist de btw ook voor andere medici en paramedici te herzien. Over enkele maanden zal de huidige btw-vrijstelling dus ingeperkt worden.

Van toepassing op niet-therapeutische behandelingen

De kern van de nieuwe btw-regeling? Er is niet langer vrijstelling van btw bij behandelingen van niet-therapeutische aard. Dan rijst de vraagt: wat zijn niet-therapeutische behandelingen? Er zijn namelijk tal van ingrepen die geen medische verzorging zijn en toch een therapeutisch effect op de patiënt hebben. Denk onder meer aan een tandheelkundige ingreep omdat iemands slechte gebit hem ervan weerhoudt om te gaan solliciteren. Momenteel gaat de fiscus in dialoog met de beroepsfederaties om samen te bepalen wat therapeutisch is en wat niet. Bij betwisting in de toekomst kan de belastingdienst u als vrije beroeper in de medische sector om toelichting vragen. Kan u als zorgverlener staven dat de behandeling therapeutisch is, dan zal deze van btw vrijgesteld worden.

Zoekt u als vrijberoepsbeoefenaar in de medische sector een vaste boekhouder bij u in de buurt? Wil u zich gepassioneerd toeleggen op uw activiteiten en de boekhouding uitbesteden aan een ervaren accountancykantoor met een warm hart? Team Fiscadvies verwelkomt u graag in Leuven of Vilvoorde voor een kennismaking, mét een kopje koffie.

Meer items
Btw-vrijstelling binnenkort enkel bij therapeutische behandelingen

Btw-vrijstelling binnenkort enkel bij therapeutische behandelingen

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x