25 augustus 2021

Aandelenopties: aantrekkelijke, alternatieve verloningsvorm

U heeft er altijd van gedroomd: een eigen bedrijf oprichten en in goede banen leiden. Die checkbox kan u trots afvinken. Komt er vandaag financieel voldoende terug voor uw grenzeloze inzet? Het klassieke loon van de Belgische bedrijfsleider wordt zwaar belast aan progressieve tarieven in de personenbelasting en onderworpen aan sociale bijdragen. Wist u dat het ook anders kan?  Aandelenopties zijn een tikkeltje onbekend, maar absoluut het overwegen waard als aantrekkelijke, alternatieve verloningsvorm! Fiscadvies geeft u in deze blog met plezier een korte introductie.

Wat zijn aandelenopties?

Aandelenopties toekennen is een goede manier om de belastingsdruk op uw loon als bedrijfsleider te minimaliseren. Het is een interessante verloningsmethode waarop u niet volledig belast wordt. Hoe dat in zijn werk gaat? Bij het uitreiken van opties gedurende vijf jaar wordt u slechts belast op een forfaitair voordeel dat 18 % bedraagt van de waarde van de aandelen. Per extra jaar looptijd wordt het belastbaar voordeel verhoogd met 1 %. Het is ook mogelijk aandelenopties toe te kennen met een termijn van vijftien jaar, dan zal het voordeel van alle aard (VAA) 28 % bedragen van de waarde van de onderliggende aandelen.

Wanneer aandelenopties uitoefenen?

De belasting op het forfait geraamd voordeel is meteen ook de eindbelasting. Als bedrijfsleider kan u initiatief nemen om de aandelenopties uit te oefenen wanneer u dat wenst, mits één jaar verstreken is sinds de toewijzing. The perfect timing? Dat is wanneer de waarde van de onderliggende aandelen hoger is dan de waarde vastgesteld bij de toekenning van de optie. Fiscale bonus: op de opgebouwde meerwaarde naar aanleiding van de uitoefening van de opties is er geen belasting meer verschuldigd.

Aandelenopties toekennen biedt talrijke fiscale troeven. Nieuwsgierig hoe u aandelenopties kan activeren? Meer informatie ontvangen over een verloningsvorm die zit als gegoten? Uw ondernemersloon wordt grondig geanalyseerd en efficiënt geoptimaliseerd door Fiscadvies. 

Meer items
Aandelenopties: aantrekkelijke, alternatieve verloningsvorm

Aandelenopties: aantrekkelijke, alternatieve verloningsvorm

Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x